A laktóz-intolerancia: természetes állapotunk.
A tejcukor az emlős állatok tejében található fő cukorféle. A laktóz két alkotóból (glükóz és galaktóz) összeépített diszacharid. Felszívódásához a vékonybélben alkotóira kell bontanunk - erre szolgál a laktáz enzim. A növendék csecsenfüggők vékonybelében laktáz enzim termelődik, ami lebontja, és hasznosíthatóvá alakítja a tejcukrot. Az apró később rászokik az anyuka táplálékára, és miközben felhagy a szopizással: a tej elapad, az utód bélrendszeréből pedig eltűnik a tejet bontó enzim. A legtöbb emlős állat nem tudja felnőtt korában megemészteni a tejcukrot, és az ősember ősgyermeke is így működött: felnőtt korban a laktázt termelő gén kikapcsolódott.® Évmilliókig ez volt a természetes leosztás, és a Föld népességének 65%:-a ma is laktóz-intoleráns, vagy ha úgy tetszik: felnőttkori laktáz-hiánnyal él.
Pár ezredéve rászoktunk, hogy a kecske, juh, tehén (teve, ló, szamár) tejét elvesszük, és megisszuk. Nem volt butaság, hiszen kevés táplálóbb élelem létezik, mint az emlős mirigyváladéka, mely minden alkatrészt biztosít az utód kifejlődéséhez. Az evolúció pedig működött: ha már rákaptunk erre a nutriens-gazdag forrásra, akkor készített hozzá alkalmas genetikai változatot.® A (tejfogyasztó) pásztornépekben több (egymástól független) mutáció is elterjedt, melyek felnőtt korban is lehetővé tették a tejcukor emésztését. Ezt nevezzük laktáz perzisztenciának. Az első génváltozat 10.000 éve bukkant fel Kis-Ázsia pásztortörzseiben, majd elterjedt egész Európában, és ma is rendkívül gyakori Észak-Európában.® (A tejfogyasztás Északon különösen előnyös lehetett, mert pótolta a kevés napsütés által okozott D-vitamin hiányt.)
Kicsit később újabb perzisztens génváltozatok jelentek meg Arábiában, ill. a szubszaharai térségben. (ábra®) A tejfogyasztás tehát szelekciós nyomást jelentett, mely pásztornépekben kiválogatta azokat, akik felnőtt korban, és ínségesebb időkben is élvezni tudták a tápláló tejet.
Manapság a Föld lakosságából 35% képes gond nélkül tejcukrot fogyasztani: ők a laktáz-perzisztencia pásztorgéneit hordozzák. A Kárpát-koszorúban honos kipcsak NERcegségben 85% a laktóz perzisztencia aránya, ami jelzi népünk legeltető-pusztai eredetét. Halász-vadász népek leszármazottaiban ugyanakkor ma is csaknem teljesen hiányzik a laktáz-perzisztencia, hiszen aligha találkoztak állati tejjel, így felnőtt korukban semmiféle előnyük nem származott a laktáz enzimből. Ők ma is az emberiség legősibb, eredeti génkészletét hordozzák történelem előtti korokból, mikor még nem merült fel, hogy állatot tartsunk, és elvegyük annak tejét. A laktóz-probléma tehát lényegében annyi, hogy erre felkészületlen ősember-leszármazottak megisszák a bocinak dukáló tejet.
A laktóz-intolerancia tünetei, diagnózisa.
Orbanisztán alattvalói között bő millió lehet, akik ma sem boldogulnak a tehéntejjel. A tejjel érkező laktóz nem tud felszívódni a vékonybélből, a vastagbélbe jutva pedig a bélbaktériumok megörülnek neki. A tejet megerjesztik, miközben bőséges hidrogén (és metán) tartalmú bélgáz, valamint hashajtó hatású tejsav képződik. Az eredmény: égszakadás-földindulás kíséretében kiadós görcs és hasmenés. Puffadás, és viharos végbélszél. Fentiekből érthető, hogyan működik a laktóz-intolerancia kimutatására használatos laktóz-hidrogén kilégzési teszt. A panaszos laktóz fogyaszt, majd a kilégzett levegőben hidrogént keresünk.. Ha sokat találunk, akkor gyanús, hogy (a laktáz enzim hiánya miatt) átjutott a vékonybélen, és a vastagbél-baktériumok fiesztáztak belőle. A keletkező illékony hidrogén pedig nem csak alul távozik: a kilégzett levegőben is kimutatható. A diagnózis: laktóz-érzékenység, laktóz-intolerancia.
A felnőttkori laktáz-hiányt, laktóz-intoleranciát genetikai teszt is igazolhatja. Adókedvezményhez (lásd alább) pozitív kilégzési, vagy genetikai teszt szükséges.
Nem igazi betegség!
Mint kifejtettem: a valódi laktóz-intolerancia nem betegség, csak az ősi génkészlettel élők természetes reakciója a tejcukor fogyasztására. Tejcukor nélkül pedig teljes életet lehet élni! Mindössze kerülni kell az olyan ételeket, melyekben tejcukor van, mint például a tej.
A tejtermékeket illetően: a tej alvadása, sajttá érlelése közben annak laktóz-tartalma nagyrészt lebomlik. Néhány tejtermékben kicsit több marad (tejszín, tejföl, vaj, iró, tejsavó), ezek szintén okozhatnak emésztési gondot. A kefír, joghurt, valamint a friss, érleletlen, lágy sajt is tartalmaz egy kevés laktózt, ami egyéni érzékenységtől függően okozhat némi panaszt. A hagyományosan érlelt minőségi sajtokban nincs laktóz.
Ne feledjük, hogy aki laktáz-hiánnyal él, annak a tejcukor dózis-függő panaszokat okoz. Több cukor - több végbélszél. 10 deka Szarvasi Moccarella elfogyasztásával 2 gramm laktóz érkezik. Akinek ettől komoly emésztőszervi panaszai támadnak, annak nem a gyűszűnyi laktóz okozza gondjait, hanem valami más! (Alább elárulom a titkot...)
Adókedvezmény? Miért is ne?
2009-ben született egy kormányrendelet, mely a "súlyos fogyatékosságal járó" betegségek közé sorolta ezt a banális emésztési problémát. Talán részeg volt a jogalkotó, talán csak tréfás kedvű, mindenesetre az adókedvezményre jogosító betegségek közé került a tejcukor-érzékenység (és vele együtt a glutén-érzékenység).
A tej és gabona nemcsak különösebb fogyatékosság nélkül kihagyható az étrendből, de sokak számára kifejezett egészség-nyereséget hoz. Rendelésemen így sok évig nem adtam szakorvosi igazolást azzal érvelve, hogy indokolatlan betegség-gyártásban nem kívánok részt venni. Álláspontomat 2020-ban módosítottam. A szakorvosi javaslatot ugyanis ma már szociális támogatásnak tekintem, a rászorulók száma pedig fájdalmasan növekszik. Egy minimálbéren tengődő számára nem elhanyagolható az adókedvezmény (összege jelenleg havi 8.050 Ft), és amennyiben rajtam múlik, hogy megkaphassa: ugyan miért is ne? Stadionisztánban nem mindenki lehet focista... Az adókedvezményre jogosító szakorvosi javaslatot készséggel kiállítom, melyhez a nyomtatvány itt letölthető.
A laktóz-betegség, vagy IBS?
A tejcukor-problémáról jó, ha tud a gazdája: így nem reggelizik fél kancsó tejet, ha éppen fontos üzleti tárgyalásra készül. De ne felejtsük: a valódi laktóz-intolerancia panaszai dózis-függőek! Amikor a fokozódó emésztési panaszokat egyre kevesebb tej, egyre többféle tejtermék is kiváltja, akkor el kell engedni a laktóz-kérdést, és további bajokat érdemes keresni. A laktóz-intolerancia panaszait utánozhatja a kontaminált vékonybél (SIBO), és édestestvére, a irritábilis bél szindróma (IBS). De fordítva is megfogalmazhatom: a laktóz intolerancia az IBS egyis speciális formája, ahol az irritációt a laktóz okozza.
Tovább bonyolítja a képletet, hogy amennyiben bármi okból károsodik a bélfal, az másodlagosan a laktóz felszívódását (is) lerontja. Ilyen károsító lehet a SIBO, lisztérzékenység, a Crohn-betegség, és számos további bélbaj. A laktáz-hiány ilyenkor a bélkárosodás következménye, ezért másodlagos (következményes) laktóz-intoleranciáról beszélünk.
Amennyiben tehát a laktóz-intolerancia romlik, úgy nem a laktózmentes iparcikkeket érdemes hajszolni, hanem további bélbetegségeket kell keresni.
Laktózmentes, vagy laktázpótlás?
A laktóz-intolerancia közismert "betegséggé" vált, ezért az élelmiszeripar laktózmentes termékek széles kínálatával szalad elébe a fogyasztói igényeknek - ami paradox módon még tovább növeli a tejcukor kérdés népszerűségét. Természetesen a gyógyszeripar sem nézi tétlenül, a potenciális piacot: borsos árú laktáz enzimkészítmények piacra dobásával segíti a rászorulókat. Az abszurd ajánlás így hangzik: "bátran egyed, amitől rosszul vagy, csak vegyél még hozzá ebből az enzimből, aminek híján vagy". Már csak az a kérdés, hogy egyáltalán: minek? Miért küszködni olyan élelemmel, melynek fogyasztására nincs felkészültségünk, tápanyagait pedig számtalan egyéb forrásból megszerezhetjük? A laktázpótlásnak felnőttkorban tehát túl sok értelmét nem látom.
A "laktózmentes tej" néven árult fehér folyadék úgy készül, hogy az iparilag feldolgozott pasztörizált, homogenizált "bolti" tejet laktáz enzimmel kezelik, mely elbontja a tejcukrot. Helyette egyszerű cukorban (glükóz, és galaktóz) gazdag, magas glikémiás indexű üdítőital marad, melynek rendszeres fogyasztását nem ajánlanám. Még kevésbé a növényi magokból készült, gyári dobozos tejszerű folyadékokat, mert többségük ócska présolajokat tartalmaz. Aki nem szabadul a tejfogyasztás függőségétől, annak inkább a növényi tejek házilagos elkészítését javaslom.
- Enattah NS et al: Independent Introduction of Two Lactase-Persistence Alleles into Human Populations Reflects Different History of Adaptation to Milk Culture. The American Journal of Human Genetics. 82 (1): 57–72. (January 2008)
- Gerbault P et al: Evolution of lactase persistence: an example of human niche construction. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2011 Mar 27; 366(1566): 863–877.
- Itan Y et al: A worldwide correlation of lactase persistence phenotype and genotypes. BMC Evol Biol. 2010; 10: 36.
- Troelsen JT: Adult-type hypolactasia and regulation of lactase expression. Biochim. Biophys. Acta. 1723 (1–3): 19–32. (May 2005).